Dress to Impress
Kostuums met een verhaal

Dress to Impress. Kostuums met een verhaal

21 november 2019 t/m 29 maart 2020

Zien en gezien worden in de prachtigste kostuums… Het is van alle tijden. Hoewel de eerste kleding vooral diende om ons warm te houden, ontwikkelde mode zich tot een middel om status en een identiteit uit te dragen. Vanaf 21 november vertellen kostuums, accessoires en foto's over de identiteit van kasteelheren en -vrouwen in de tentoonstelling Dress to Impress. Kostuums met een verhaal.

In Dress to Impress. Kostuums met een verhaal kunt u zich vergapen aan prachtige historische kostuums uit de Utrechtse kasteelmusea tot aan hedendaagse ontwerpen met een individuele boodschap. Foto’s, kostuums en accessoires vertellen de geschiedenis van de modieuze items en het verhaal van hun drager. Van extravagant gemaskerd bal tot ambtskostuum, en van draagbaar modern tot kunstzinnig maatschappelijk statement. De prachtige kostuums in Pop-up Museum Oud Amelisweerd geven genoeg inspiratie tijdens de feestmaanden!

Naast de bruiklenen van diverse musea en particuliere bruikleengevers is er werk te zien van Trudie van Haaster, Patrick Hiemstra, Manon Boertien, Geeke van Doornen en de Amsterdam Rainbow Dress Foundation.

Amsterdam Rainbow Dress

Een hoogtepunt in de tentoonstelling is de komst van de Amsterdam Rainbow Dress. De extravagante jurk zal de eerste twee weken van Dress to Impress in Oud Amelisweerd te zien zijn. In de zestien meter lange jurk zijn 75 nationale vlaggen verwerkt van landen waar lhbti'ers* bij wet verboden zijn. Steeds wanneer lhbti-rechten worden gelegaliseerd in een van de landen, wordt de desbetreffende vlag in de jurk vervangen door een regenboogvlag. 

De jurk reist als levend kunstwerk de wereld over en vraagt zo aandacht voor wereldwijde lhbti-rechten. De Amsterdam Rainbow Dress is eerder te zien geweest in onder andere New York, Johannesburg, Stockholm, Seoul en San Francisco.

* lhbti staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse.